Sammanfattning: Girl 2010 Invitational Luxcuper

En Luxcup är aldrig mer än ett inkast bort. Därför var det dags denna helg igen, nu med Girls 2010 Invitational. Vaktmästare Leffe i Kristinehamn Arena baxade fram 9vs9-målen, drog fram dem några meter från vardera kortsida och så var vi redo för spel. Och som så ofta är fallet med Luxcuper så var det inte vilka lag som helst som dök upp. Vilka de var och hur det gick för dem får ni reda på här.

Gruppspelet

Ett Oslo-derby i Grupp B mellan Kolbotn IL och IL Heming inledde turneringen. Det blev en målrik tillställning som Heming gick vinnande ur med 4-2. Hemings Live Onsrud Balmforth stod för tre av målen. Matchen följdes upp av ett annat huvudstadsderby i samma grupp, nämligen Djurgårdens IF mot Råsunda IS. 35 minuter kunde inte skilja lagen åt och matchen slutade 1-1.

Nästa Grupp att starta turneringen var Grupp C där Qbik tog sig an Enskede IK. Den korta resvägen till Kristinehamn hjälpte inte Karlstadlaget och Enskede vann matchen med 3-0. Den andra matchen i gruppen spelades mellan norska Skeid och IFK Lidingö. Det blev målkalas och siffrorna visade 7-0 till Lidingö när matchen nått sitt slut.

Grupp A och en ny drabbning mellan två Stockholmslag stod på tur, FC Djursholm mot Hammarby IF. Hammarby var på spelhumör och inte minst deras Isabel Holmberg-Domarchi som gjorde tre av målen i 6–0-vinsten. Andra matchen i Grupp A spelades mellan Kjelsås och FC Nordsjælland. FC Nordsjælland drog det längsta strået i den matchen och segrade med 5-1.

Grupp D var sist ut och skulle visa sig bli riktigt jämn. Den inleddes med att Sollentuna FK besegrade BP med 1-0. Därefter vann finska HJK mot Hasle-Løren från Norge med 4-1. Efter de två inledande matcherna följde flera oavgjorda resultat och uddamålsvinster. HJK stack möjligtvis ut något med två stycken 4–1-vinster. 

Så här såg samtliga grupper ut när de var färdigspelade:

#LagMVOFGMIM+/-P
1FC Nordsjælland 330011389
2Hammarby 31117344
3Kjelsås 311135-24
4FC Djursholm 3003111-100

Grupp A

#Lag MVOFGMIM+/-P
1Heming 32106337
2Råsunda IS31204225
3Kolbotn IL310247-33
4Djurgården301224-21

Grupp B

#LagMVOFGMIM+/-P
1Enskede IK33007169
2IFK Lidingö 3201142126
3Skeid 3012210-81
4Qbik3012111-101

Grupp C 

#LagMVOFGMIM +/-P
1HJK32109367
2Sollentuna FK31203215
3BP310225-33
4Hasle-Løren 301226-41

Grupp D

Slutspelet

Från kvartsfinalerna i A-slutspelet tog sig Nordsjælland, Hammarby, Enskede och HJK vidare. Den mest rafflande av kvartsfinalerna var kanske den mellan HJK och Lidingö som till slut fick avgöras på straffar. Lidingö ledde matchen länge men HJK låg på, fick in en kvittering i slutminutrarna och tog hem straffdramat. Vi kommer få anledning att återkomma till HJK och just straffdraman.

Från B-slutspelet gick Kjelsås, Kolbotn, Hasle-Løren och BP vidare till semifinaler. Kjelsås genom en 3–2-vinst mot Djurgården, Kolbotn på straffar mot FC Djursholm, Hassle-Løren genom 2-0 mot Skeid och BP på straffar mot Qbik.

Åter till A-Slutspelet. I semifinalerna ställdes Nordsjælland mot Enskede i en välspelad match som bara bjöd på ett mål. Och det målet stod danskorna för. Andra semifinalen spelades mellan Hammarby och HJK. Även det var en jämn match men HJK var numret större och knep finalplatsen genom en 2–0-vinst. Men Hammarby revanscherade sig snart när man besegrade Enskede i matchen om tredje pris med 2-1.

Semifinalerna i B-slutspelet vann Kjelsås mot Hassle-Løren med uddamålet, 1-0, och blev finalklara. Därefter spelade Kolbotn mot BP i en match som fick sitt avgörande på straffar. Från straffpunkten var Kolbotn kliniska och säkrade därmed en plats i finalen i B-slutspelet. Hassle-Løren och BP gjorde upp om tredjepriset och där hade BP mest bränsle kvar i tanken och segrade med 2-0.

Två Norska lag i finalen av B-slutspelet. Kjelsås mot Kolbotn. Kolbotn tog ledningen i matchen genom Karla Motrøen. Men innan sekretariatet ens hunnit presentera målskytten svarade Kjelsås och deras Vilma Hertzberg Bremnes med en kvittering. Kjelsås stannade inte vid att kvittera, de tog också ledningen och vann till slut matchen med 2-1 efter vad som blev det sista målet av Eline Dahl-Øyen.

Dåså, till vilka som vann Girls 2010 Invitational. FC Nordsjælland mot HJK. Danmark mot Finland. Som brukligt när det kommer till A-slutspel i Luxcuper 9vs9 och 11vs11 spelades finalen över två halvlekar, 25 minuter vardera. Den första halvleken var en tillknäppt historia och slutade oavgjort. Den andra halvleken var tvärtom. Eller i alla fall inledning av den. HJK tog tidigt ledningen genom deras Hertta Ahonen. Men Nordsjælland ville inte vara sämre och kvitterade snart till 1-1 genom deras Karla Bredmose Rasmussen. Några fler mål blev det inte under ordinarie tid och matchen fick avgöras på straffar. HJK hade ju fått skjuta in sig redan i kvartsfinalen och kanske var det det som gjorde att de tog hem även detta straffdrama. 4-3 (e.str.) till HJK som fick flyga hem till Finland med lite tyngre bagage än vad de kom med. 

Utmärkelser

Skytteligan
Isabel Holmberg-Domarchi, Hammarby IF
Sju mål på sex matcher och visade med sitt hattrick redan i Bajens öppningsmatch att hon är en målgörare av rang. Fortsatte sitt målskytte även i slutspelet när det gällde som mest och gjorde bland annat båda målen i 2–1-vinsten mot Enskede i matchen om tredjepris. Visst är det också det som skiljer en målskytt från en MÅLSKYTT, att leverera när det gäller som mest. Isabel är att räkna med.

Turneringen Målvakt
Veera Valonen, HJK
Tryggheten själv mellan stolparna. HJK vann två straffläggningar och det berodde lika mycket på Vera Valonen i målet som välslagna straffar. En extra utespelare när det behövs med sina fina fötter och en positionering i mål som om hon har ögon i nacken.

MVP
Karla Bredmose Rasmusen, FC Nordsjälland
Ett namn, tillsammans med många andra i denna turnering, att lägga på minnet. Många spelare som vunnit MVP i Luxcuper tidigare har haft en enastående utveckling och framgång. Karla Bredmose Rasmusen har alla möjligheter till detsamma. Ligger bakom otroligt mycket från sin mittfältsposition, såväl offensivt som defensivt. Täcker stora ytor och slår passningar med kirurgisk precision.  

Ord om Cupen

“Bra organiserad turnering med många bra lag” – Enskede IK, F10

“Jag tycker att cupen har varit kul, att få mött nya lag. Vi har utvecklats väldigt mycket” – Hanna Holmkvist, spelare i IFK Lidingö F10

“Tack Luxcuper för ett fantastiskt proffsigt arrangemang” – Hammarby IF, F10

… en lärorik, kul och intensiv fotbollshelg i Kristinehamn” – Djurgårdens IF, F10

Artikeln kommer ifrån Luxcuper.se

en_GBEnglish