Summering: Lux Spring Cup 2009 – Luxcuper

Förra helgen var det boys 2010. I helgen var vi tillbaka med Lux Spring Cup i Kristinehamn Arena, denna gång med klassen pojkar 2009. Startfältet utgjordes av, som vanligt, flera duktiga lag från såväl Sverige som Norge. Några hade rest längre än andra, och så här gick det för dem.

Gruppspel

Cupen sparkades i gång av Örebro SK och Sollentuna FK med en match i Grupp A. Örebro hade övertaget i matchen men hade svårt att få hål på Elis Björk i Sollentuna-målet som bland annat räddade två straffar. Till slut fick örebroarna trots allt in bollen och kunde vinna med 1-0. I matchen efter spelade Backatorp IF mot BK sport. Göteborg mot Eskilstuna. 35 minuter kunde inte skilja lagen åt och matchen slutade 0-0. Gruppen var jämn och relativt målfattig men när den summerades hade Örebro och BK Sport säkrat A-slutspel och Backatorp och Sollentuna skulle få testa lyckan i B-slutspelet.

Näst på tur var Grupp B och där kom Hvetlanda GIF taggade till tänderna och besegrade Örebro Syrianska i öppningsmatchen med 11-0. Nour Sulieman och Elichadai Batungwa i Hvetlanda stod för var sitt hattrick. I matchen som följde spelade Bollstanäs SK mot Forssa BK i en match som slutade 1-1. Gruppen var jämn in i det sista men Hvetlanda kom ut på topp, Forssa tvåa, Bollstanäs trea och Örebro Syrianska fyra.

Vid 17-tiden på fredagen var det dags för Grupp C att dra i gång och FC Real International från Jönköping och Västra Frölunda från Göteborg fick ha den äran. Smålänningarna var några snäpp vassare och vann med 4-0 i matchen där Lowe Wennblad och Benjamin Oguz stod för målen. Kista SC och norska Årvoll IL 1 spelade den andra matchen i gruppen. Kista SC drog det längsta strået och segrade med 3-0 i den drabbingen. När gruppen var färdigspelad fick målskillnad skilja tvåan från trean vilket skickade Västra Frölunda till A-slutspel och Kista SC till B-slutspel. Toppade gruppen gjorde FC Real med tre raka vinster och 10-0 i målskillnad.

Grupp D var sist ut och skulle visa sig bli riktigt jämn. FC Rosengård inledde med en match mot Årvoll IL 2. Inga första-matchen-nerver hos skåningarna som vann med 3-0, ett bra resultat för Rosengård men målskillnaden skulle komma att bli avgörande. FC Kallfors spelade mot Hammarby TFF i fredagens sista match och här blev det hett och jämnt men Kallfors kunde till slut vinna med uddamålet, 1-0. Tre lag stod på samma poäng när gruppen var till ända och Rosengårds målskillnad räckte inte till A-slutspel. De platserna nöp istället Kallfors och Hammarby. Med till B-slutspelet följde även Årvoll 2.

Så här såg samtliga grupper ut när de var färdigspelade:

#LAGMVOFGMIM+/-P
1Örebro SK 32105237
2BK Sport 31204135
3Backatorp IF 311134-14
4Sollentuna FK 300316-50

Grupp A

#LAGMVOFGMIM+/-P
1Hvetlanda GIF3210172157
2Forssa BK 31204315
3Bollstanäs SK 31119544
4Örebro Syrianska 3003020-200

Grupp B

#LAGMVOFGMIM+/-P
1FC Real International 3300100109
2Västra Frölunda 31118534
3Kista SC31114314
4Årvoll IL 13003014-140

Grupp C

#LAGMVOFGMIM+/-P
1FC Kallfors 320112396
2Hammarby TFF32018176
3FC Rosengård 32016156
4Årvoll IL 23003021-210

Grupp D

Slutspel

Under lördagskvällen drog slutspelet i gång. Först ut var kvartsfinalerna i A-slutspelet och Örebro SK mot Forssa BK. Det blev en jämn historia där Örebro var numret större och kunde vinna med 3-2. I den andra kvartsfinalen i A-slutspelet tog Hvetlanda en 1–0-vinst mot BK Sport. Elichadai Batungwa gjorde det enda målet i den matchen. FC Real ställdes mot Hammarby TFF i den tredje kvartsfinalen. FC Real ledde matchen länge med 1-0 och såg ut att knipa semifinalplatsen men TFF ville annat och kvitterade sent. Väl vid straffarna var det trots allt FC Real som var kyligast och fick sin plats i semi. FC Kallfors tog den sista platsen i semifinalerna efter att de besegrade Västra Frölunda med 3-2. Ludvig Forsell blev stor matchhjälte med sina två fullträffar.

Från B-slutspelets kvartsfinaler tog sig Backatorp, Bollstanäs, Kista och Rosengård vidare till semi. Alla med relativt övertygande vinster bortsett från Bollstanäs som verkligen fick kriga till sig 2-1 mot Sollentuna.

Väl i semifinalerna i B-slutspelet inledde Kista mot Backatorp. Kista tog ledningen tidigt, utökade den senare och vann till slut med 3-0. I den andra semifinalen ställdes Bollstanäs mot Rosengård. Rosengårds Nathaniel Perez Torres gjorde matchens enda mål på straff och sköt i och med det sitt lag till final. Bollstanäs revanscherade sig i matchen om tredjepris när de vann mot Backatorp med 4-0. Bollstanäs Elias Isaczon fick kröna sitt cupäventyr med ett hattrick i den matchen.

I den första semifinalen i A-slutspelet ställdes Örebro SK mot FC Real International. Efter 35 minuter stod det 1-1 och straffar fick avgöra. FC Real upprepade bedriften de stod för i kvartsfinalen – vann straffdramat – och blev klara för final. I den andra semifinalen spelade Hvetlanda GIF mot FC Kallfors. Hvetlanda stängde butiken som i så många matcher tidigare och deras Nour Sulieman gjorde matchens enda mål vilket tog dem till final. Tredjepriset fick Örebro SK resa hem med efter att ha besegrat FC Kallfors med 2-1.

Finalen i B-slutspelet gick mellan Kista SC och FC Rosengård. Matchen stod och vägde länge men till slut kunde Rosengård öppna målskyttet genom deras Simon Nilsson. Det blev även matchens enda mål och FC Rosengård kan föra en förstaplats i B-slutspelet av Lux Spring Cup 2009 till bokföringen.

Smålandsderby i A-finalen. FC Real International från Jönköping mot Hvetlanda GIF från, ja, Vetlanda. Hvetlanda rivstartade finalen och innan vi visste ordet av stod det 2-0 efter mål av Melker Jansson och Vincent Claesson. FC Real arbetade sig in i matchen men fick snart ett bakslag när Hvetlanda gjorde sitt tredje mål på straff genom Elichadai Batungwa. FC Real fick snart känning när de själva gjorde mål på straff. Benjamin Oguz tog hand om den reduceringen. Hvetlanda och Nour Sulieman ville däremot annat och svarade snabbt med att utöka ledningen till 4-1. Salman Jama Mohammed skrev också in sig i målprotokollet tillsammans med Melker Jansson och Nour Sulieman som gjorde varsitt till. Sista målet tillföll dock FC Real och Kasper Vibeke när slutresultatet fastställdes till 7-2 till Hvetlanda GIF. 

Utmärkelser

MVP
Benjamin Oguz, FC Real International
Mångsidig spelare med lika mycket näsa för mål som sinne för försvarsspel. Gjorde fem mål under turneringen, spelade fram till några till och stoppade minst lika många åt andra hållet. Men det som kanske utmärker honom mest är hans ledaregenskaper. Som kapten ledde Benjamin sitt lag framgångsrikt genom två straffläggningar och var direkt bidragande till att laget tog sig till final. Benjamin Oguz har alla egenskaper en riktigt bra kapten ska ha.

Skytteligan
Nour Sulieman, Hvetlanda GIF
Han gör inte bara mål, han gör snygga mål. Spelare som Nour gör fotbollen vacker. Skytteligan var jämn in i det sista men med bara några minuter kvar av finalen klev Nour fram och tryckte dit sitt andra för matchen och åttonde för turneringen. Därmed sköt han även upp sig själv i skytteligaledning vilket blev skytteligavinst. Minst sagt välförtjänt.

Turnerningens målvakt
Alvin Franca, Hvetlanda GIF
Gjorde ett oerhört stabilt gruppspel och slutspel tillsammans med sin målvaktskollega Bilal Slajvar. Alvin vaktade Hvetlandas bur i finalen och som han gjorde det. Vid flertalet tillfällen nekade han FC Real att komma in i matchen med sitt brillianta spel på linjen. Hvetlanda visade genomgående upp ett oerhört starkt försvarsspel och som den fotbollsbevanrade känner till börjar det allra längst bak, hos Alvin.

Artikel från www.luxcuper.se

en_GBEnglish