Hur väljer man rätt fotbollsskor?

Att välja rätt fotbollsskor kan vara avgörande för att förbättra din prestation på planen. Här är 5st viktiga faktorer att tänka på inför ditt köp av fotbollsskor.

  1. Perfekt passform – En korrekt passform är avgörande för att maximera din komfort och prestation. Se till att foten inte glider fram och tillbaka i skon, samtidigt som den inte är för trång. En för smal sko kan begränsa bollkänslan och orsaka obehag. Det är viktigt att välja en fotbollssko som sitter perfekt på både längden och bredden.
  2. Materialval och användningsområde – Vilket material du väljer beror på din personliga komfort och var du tänker använda skorna. Fotbollsskor i tyg ger en mjuk känsla, syntetmaterial är något hårdare och läderskor formar sig efter fotens form. Generellt sett är läder eller syntetmaterial att föredra, då läderformar sig efter foten och syntetmaterial behåller sin form över tid. Tänk även på vilken position du spelar på. Försvarare behöver stabila skor för tacklingar, medan anfallare och yttermittfältare gynnas av lättare skor i syntetmaterial.
  3. Snörningsteknik – Snörning kan vara placerad mitt på skon eller på utsidan. Fördelen med mittsnörning är att du undviker snörning på både insidan och utsidan av foten, vilket underlättar passningsspelet. Sidosnörning kan vara fördelaktigt för skott, då risken för felträff minskar vid vristskott.
  4. Dobbar anpassade efter underlag – Välj dobbar som passar spelunderlaget. Generellt gäller att ju mjukare planen är, desto mindre och längre dobbar bör användas. På en hård och torr plan kan avlånga dobbar vara fördelaktiga eftersom de har mindre tendens att fastna i gräset.
  5. Konstgräs eller naturligt gräs – För spel på konstgräs rekommenderas skor med kortare och fler dobbar, medan längre dobbar är mer lämpliga för naturligt gräs. Använd inte skor anpassade för naturligt gräs på konstgräs eftersom de kan öka risken för skador.
sv_SESwedish