Sammanfattning: Lux Spring Cup 2010 Luxcuper

I helgen spelades Lux Spring Cup i Kristinehamn Arena för klassen pojkar 2010. Namnet på cupen indikerar att våren skulle vara här men väderförhållandena utanför arenan målade en betydligt mer vintrig bild. Väl inne i arenan berättade de kritade linjer i konstgräset för oss att det var 9v9 som gällde. Och var det inte vår utomhus så var det i alla fall spring i bena på spelarna. Så här gick det för dem. 

Gruppspelet

Grupp A
 fick ha den äran att inleda turneringen och först ut var Hammarö FK och Tullinge Fotboll. Tullinge Fotboll var numret större och gick segrande ur matchen med 7-1. En målskytt i Tullinge som vi får anledning att återkomma till introducerade sig själv med ett hattrick, Jonathan Ericsson. Det skulle bli ett till hattrick redan i matchen som följde mellan Hammarby IF 26 och Eskilstuna City. Eskilstuna City vann med 5-1 och deras Alvin Rosander gjorde tre av strutarna. Matcherna som följde var desto jämnare och målskillnad fick till slut skilja tvåan från trean i gruppen.

Grupp B ville man inte vara sämre när kom till målproduktion och Michael Fox gjorde fyra mål när hans Järfälla FF besegrade IFK Kristinehamn med 14-0 i gruppens första match. Norska Ready och Tyresö Strand FC bjöd på en målfattigare tillställning. När slutvissland ljöd visade resultattavlan 1-0 till Tyresö efter mål av Viktor Berggren. Tyresö gick vidare och vann gruppen tätt följt av Ready som knep andraplatsen. För Järfälla och Kristinehamn blev det B-slutspel.

Örebro SK och Hammarby IF 11 spelade första matchen i Grupp C. Kanske hjälpte den något kortare resvägen Örebro-laget som gick vinnande ur matchen med 3-1. I gruppens andra match ställdes BK Skottfint mot BP i en svängig historia där Skottfint till slut drog det längsta strået och vann med 4-3. Det har man bland andra Tahir Gerguri att tacka för som stod för ett hattrick i matchen. Örebro SK gick obesegrat genom gruppen och vann den således. Skottfint tog andraplatsen, BP tredje och Hammarby 11 fjärde.

Grupp D var marig, som sportkommentatorn Niklas Holmgren hade uttryckt det. Först ut i gruppen var Degerfors IF och Ängby IF som spelade 1-1. Västra Frölunda och Täby FK var näst på tur och där vann göteborgarna med uddamålet, 1-0, efter mål av Emil Graaf-Hanäs. Matcherna som följde i gruppen var jämna och målfattiga och när gruppen var färdigspelad skiljde bara fyra poäng toppen från botten.

Så här såg samtliga grupper ut när de var färdigspelade:

#LAGMVOFGMIM+/-P
1Tullinge Fotboll330012489
2Eskilstuna City 31118534
3Hammarö FK3111711-44
4Hammarby 263003512-70

Grupp A

#LAGMVOFGMIM+/-P
1Tyresö Strand FC321011297
2Ready 3201191186
3Järfälla FF3111153124
4IFK Kristinehamn3003140-390

Grupp B

#LAGMVOFGMIM+/-P
1Örebro SK33007259
2BK Skottfint 32018716
3BP31026603
4Hammarby IF 11300339-60

Grupp C

#LAGMVOFGMIM+/-P
1Västra Frölunda 32013306
2Täby FK31114314
3Degerfors IF31113304
4Ängby IF302145-12

Grupp D

Slutspelet

Till cupgeneralen Patrick Luxenburgs stora förtjusning behövde ingen av kvartsfinalerna, varken i A- eller B-slutspelet, avgöras på straffar. “Luxens” söndagar i hallen går annars ofta åt till evigt stirrande på klockan i oro över förseningar i spelschemat. Men det behövde han inte göra denna gång.

A-slutspelets kvartsfinaler tog Tullinge en 3–0-vinst mot Ready, Eskilstuna besegrade Tyresö med 2-1, ÖSK mot Täby slutade 6-1 och Skottfint gick vinnande ur Göteborgsderbyt mot Frölunda med 2-1. Från B-slutspelets kvartsfinaler tog sig Hammarö, Hammarby 26, BP och Hammarby 11 vidare till semi.

Inte heller någon av semifinalerna behövde gå till straffar och då var cupgeneralen inte bara förtjust längre, han var närmast lyrisk. Om än lite stressad över den stundande finalen, som vi snart återkommer till.

Tullinge och ÖSK gjorde upp i den första semifinalen i A-slutspelet. Det var jämnt och ovisst länge men ÖSK kunde till slut vinna med 2-1 efter två mål av Frej Eriksson som blev stor matchhjälte. I den andra semifinalen ställdes Eskilstuna mot Skottfint. Där övertygade Eskilstuna med en 5–0-vinst och blev därmed klara för final mot ÖSK. Tredjepriset fick Skottfint lyfta efter en match mot Tullinge som avgjordes på straffar.

Hammarby 26 mötte Hammarby 11 i en av semifinalerna i B-slutspelet. Tim Knapp Johnson i det segrande Hammarby-laget (26) uttryckte efter matchen att det var “Lite jobbigt när vi hejar på varandra och någon måste vinna”. I den andra semifinalen vann Hammarö mot BP med 1-0 efter mål av Malte Skoghammar. BP revanscherade sig i matchen om tredjepris där man besegrade Hammarby 11 på straffar.

Så till finalerna. I finalen av B-slutspelet spelade Hammarö mot Hammarby 26. De hade mött varandra tidigare i gruppspelet i en match som slutade 4-2 till Hammarö. Men nu hade Hammarby chans till revanch, och de tog den. De tog ledningen tidigt i matchen och utökade den tre gånger om. Slutresultatet skrevs 4-0 till Hammaby 26 som i och med det tog hem B-slutspelet.

A-slustspelets final ställdes ÖSK mot Eskilstuna och som vanligt när det kommer till final i A-slutspel i Luxcuper så spelades den matchen över två halvlekar, 25 minuter vardera. Eskilstuna inledde starkast och fick även utdelning för det när deras Alvin Rosander tryckte in deras ledningsmål i den första halvleken. ÖSK tryckte på för en kvittering men Philip Lines i Eskilstuna-målet nekade dem mer än en gång med sitt briljanta och orädda målvaktsspel. Det såg länge ut som att det bara skulle bli ett mål i matchen men så i matchens sista minut fick ÖSK en frispark strax utanför offensivt straffområde. Upp stegade Philip Abrahamsson som resolut dundrade in kvitteringen vilket gjorde att matchen fick avgöras på straffar. Väl framme i straffarna var det till slut Eskilstuna som fick sista ordet och förkunnades segrare av Lux Spring Cup 2010.

Slutspelsträdet i A-slutspelet

Utmärkelser

Skytteligan
Jonathan Ericsson, Tullinge fotboll
Introducerade sig själv med ett hattrick redan i öppningsmatchen och fortsatte därefter leverera mål. När skytteligan summerades efter turneringen toppades den av Jonathan som mäktat med hela åtta mål på totalt sex matcher. Rörlig, snabb och avslutssäker. Nöjer sig sällan med att bara göra ett mål per match.

Turneringens Målvakt
William Anttonen, Örebro SK
ÖSK var det laget som släppte in minst mål i hela turneringen och det har man bland andra William Anttonen att tacka för. Grymma reflexer, positionssäker och ett tillslag man sällan ser i de här åldrarna. Lägg namnet på minnet för William Anttonen kan mycket väl vakta kassar på större arenor i framtiden.

MVP
Alvin Rosander, Eskilstuna City
Sex mål på sex matcher och låg bakom ett gäng till. Alvin Rosander finns där det händer på planen. Bra blick för spelet vilket gör att han befinner sig i rätt ytor vid rätt tillfällen. Och väl med bollen vid fötterna verkar bara fantasin kunna sätta gränser. Alla skulle vilja ha en Alvin Rosander i sitt lag. 

Artikel från luxcuper.se

sv_SESwedish