Sveriges fem största fotbollscuper

Mellan höst- och vårsäsong. Påpassligt under semestrar och sommarlov. Då dyker de upp. Fotbollscuperna. Lag från när och fjärran lämnar hemmaplan för att skörda minnen och erfarenheter på annat håll. Det är spännande. Nya lag att spela mot, planer att springa på, städer att utforska, skolsalar att sova i. Några cuper är större än andra. Här har vi listat de fem största, sett till antal deltagande lag under 2022.

5. Dalecarlia Cup –
456 deltagande lag
Femteplatsen på denna lista tar oss till Dalarna
. År efter år, oftast under en långhelg i mitten av juni, myllrar det stora sportfältet i Borlänge av ungdomslag i åldrarna 8-17. Och myllrat har det gjort ända sedan 1981 när turneringen för första gången anordnades av IK Brage, som alltjämt arrangerar cupen. Första året turneringen spelades deltog 67 lag. Med åren har Dalecarlia Cup växt, inte minst de allra senaste åren. Från 2016 till 2019 ökade antalet deltagande lag med närmare 200, från 303 lag 2016 till 502 lag 2019. Och nu senast 456 lag 2022.

4. Örebrocupen –
466 deltagande lag
Drygt 16 mil nedåt landet från Borlänge hittar vi fjärdeplatsen
, Örebrocupen. Som namnet avslöjar spelas cupen i Örebro och arrangerades för första gången 1979. Idag är den en av landets största och lockar närmare 15.000 besökare till Närkes huvudort varje sommar. Turneringen arrangeras av den så kallade Örebroalliansen bestående av Adolfsbergs IK, BK Forward, Karlslunds IF och Örebro SK. Flick – och pojklag i åldrarna 9 till 15 fullbelägger skolor, hotell och fotbollsplaner runt om i Örebro under cupen som äger rum torsdag till söndag, runt mitten av juni.

3. Piteå Summer Games –
626 deltagande lag
Vi beger oss norr ut till Norrbotten, Piteå och Piteå Summer Games
. De är yngst på listan med sina drygt 30 år i gemet. Men arragera cuper, det kan de. Turneringen lockar tiotusentals besökare årligen och spelas alltid helgen efter midsommar. Det möjliggör bland annat matcher under midnattssolen. Förutom det erbjuder de en unik invigningsparad och värdskap av världsklass, i alla fall om man ska tro deras besökare. Flick- och pojklag mellan 8 till 17 år är välkomna.

2. Eskilscupen –
708 deltagande lag
Välkommen till Helsingborg och Sveriges näst största fotbollscup, Eskilscupen. Den är förutom väldigt stor också listans äldsta med över 50 år på nacken. Torsdag till söndag vecka 31 varje år anordnas den av Eskilsminne IF för flickor och pojkar i åldrarna 8 till 17. Cupen spelades för första gången 1968, då deltog 28 lag. 2018 firade man 50 år, då deltog 680 lag. Men cupen har brutit 700-gränsen vid flertalet tillfällen och sedan några år tillbaka står samtliga 80 fotbollsplaner runt om i Helsingborg till turneringen förfogande.

1. Gothia Cup –
1603 deltagande lag
Surprise surprise. Knappast. På första plats hittar vi BK Häckens flaggskepp, Gothia Cup. Den är inte bara Sveriges största fotbollscup, den är världens största. Turneringen har sedan starten 1975 lockat över en miljon deltagare från 147 olika nationer. Den äger normalt rum i mitten av juli och fullbelägger i stort sett alla boendealternativ i Göteborg. Åldersspannet på lagen som deltar skiljer sig något från de övriga cuperna på listan då den riktar sig till flick- och pojklag i åldrarna 11-18.

Där har ni den. Topp femman. Var skördar ert lag fotbollsminnen i sommar?

sv_SESwedish